![](/media/lib/108/n-czerwone-mieso-b5431c2af62563af2f2681ee3b2083a5.jpg)
TMAO pomoże określić zagrożenie niewydolnością nerek
2 lutego 2015, 13:50Naukowcy powiązali N-tlenek trimetyloaminy (TMAO) - związek powstający podczas trawienia choliny i karnityny z jajek, czerwonego mięsa, wątróbki czy tłustego nabiału - z przewlekłą niewydolnością nerek (PNN).
![](/media/lib/212/n-czarnobrody-1ce2be65c6709a45f59d2136c0409d2a.jpg)
Jak pirat dbał o załogę
27 stycznia 2015, 09:43Archeolodzy prowadzący badania na byłym okręcie flagowym jednego z najsłynniejszych piratów – Czarnobrodego – znaleźli przyrządy medyczne, świadczące o tym, że Czarnobrody dbał o zdrowie swojej załogi.
![](/media/lib/207/n-mozg-hologram-cf505f1173c920d559e36f5195022d9a.jpg)
Nieszczelna bariera krew-mózg a choroba Alzheimera
23 stycznia 2015, 12:12Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii odkryli zjawisko, które może pomóc w wyjaśnieniu etiologii choroby Alzheimera. Zauważyli, że z wiekiem bariera krew-mózg (BKM) zaczyna przeciekać, a wszystko zaczyna się od hipokampa, czyli obszaru kluczowego dla pamięci i uczenia.
![](/media/lib/99/n-orzech-wloski-a8f52770f71a09ccc938a7db68c235b2.jpg)
Orzechy włoskie poprawiają funkcje poznawcze
22 stycznia 2015, 11:36Jedzenie orzechów włoskich może poprawiać wyniki uzyskiwane w testach poznawczych, w tym pamięciowych, na koncentrację uwagi i szybkość przetwarzania informacji.
![](/media/lib/135/n-usmiech-392c5d3a59063976852765fa02c1f977.jpg)
Optymiści są zdrowsi pod względem sercowo-naczyniowym
12 stycznia 2015, 12:33Optymiści są zdrowsi pod względem sercowo-naczyniowym. Zespół Rosalby Hernandez z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign doszedł do tego wniosku, analizując dane ponad 5100 dorosłych.
![](/media/lib/163/n-awokado-683d54568f0793926e753d49271b0b2b.jpg)
Korzystny wpływ awokado na profil lipidowy
8 stycznia 2015, 11:40Uzupełnienie codziennej diety o awokado może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.
![](/media/lib/211/n-razowiec-1841022cc119ecf8f91e5ad117aaaac3.jpg)
Pełne ziarna chronią przed wczesnym zgonem, zwłaszcza na choroby serca
7 stycznia 2015, 17:04Jedzenie większych ilości pełnych ziaren wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wczesnego zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych (ChSN), ale nie w wyniku nowotworów.
Niski indeks glikemiczny nie wpływa na czynniki ryzyka cukrzycy i choroby sercowo-naczyniowej
17 grudnia 2014, 12:13Niski indeks glikemiczny (IG) nie zwiększa wrażliwości na insulinę ani nie zmniejsza wpływu czynników ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.
![](/media/lib/133/n-tadz-mahal-b20535bd0c5be5fff571d1f3f6a191cc.jpg)
Wiemy, od czego brązowieje Tadż Mahal
16 grudnia 2014, 13:13Tadż Mahal, jeden z najbardziej znanych zabytków światowej architektury, wymaga regularnego czyszczenia, bez którego straci swój niepowtarzalny wygląd. Naukowcy z USA i Indii właśnie odkryli, że budowli szkodzą cząstki węgla oraz kurz. Teraz będą musieli zbadać, skąd konkretnie pochodzą zanieczyszczania, co pozwoli na lepszą ochronę zabytku.
![](/media/lib/209/n-otyly-fa7d44cc9f4caa740f56472579766cbc.jpg)
Jak otyłość skraca życie?
8 grudnia 2014, 12:53Gdy kanadyjscy naukowcy przeanalizowali zależność między wagą a długością życia, stwierdzili, że u osób z nadwagą i otyłych długość życia może ulec skróceniu nawet o 8 lat. Skutki są bardziej katastrofalne, gdy tycie występuje na wcześniejszych etapach życia.